Su Sondajı Nedir?

Su sondajı zeminin yapısıyla uygun bir şekilde havalı yöntem kullanarak ya da çamur dolaşımı yöntemiyle yürütülen bir süreçtir. Sondajcılığın binlerce yıllık bir tarihi bulunmaktadır. İlk sondaj işlemlerinin M.Ö. 2000 yıllarında yapıldığı iddia edilmektedir. İlk yöntemin darbeli sondaj yöntemine benzer bir yöntemle yapıldığı sanılmaktadır. Türkiye’de ilk su sondajlama 1920 yılında İstanbul’da yapılmıştır. Sondaj uygulamalarında kuyu açılma işlemi tamamlandıktan sonra projelendirme işlemi gerçekleştirilir. Sondaj işleminde kullanılan özel borular sayesinde kılıf borulaması yapılır. Su sondajında amaç yerin altında bulunan suyu yüzeye ulaştırmaktadır. Yapılacak işlem sırasında kuyunun zarar görmemesi için gereken tedbirlerin sağlanması gereklidir. Sondaj çalışmalarına başlamadan önce muhakkak zemin etütleri yapılmalıdır. Bu sayede su sondajı için tehlikesi en az ve en fayda sağlanabilecek noktada çalışma yürütülmelidir.

Su Sondajı Nasıl Uygulanır?

Sondaj işlemleri zeminin durumuna göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Zemin eğer yumuşaksa farklı, zemin sert ise farklı yöntemlerle uygulama yapılmaktadır. Sondaj yöntemleri; darbeli, çamur sirkülasyonlu rotary, hava köpük sirkülasyonlu diğer sondaj yöntemleri olarak uygulanmaktadır.

Rotary Sondaj

Hızlı ve derin sondaj uygulamak amacıyla geliştirilmiş bir yöntemdir. Yeraltında bulunan kayaçların parçalanması için gerekli olan kuvvet, matkaptaki dönme ve matkaba verilen ağırlık yoluyla elde edilir. Kayaçtan kopan parçalar hava yoluyla ya da bir sıvı yardımıyla yüzeye çıkarılır. Bu sistemde matkaba bağlı boru sistemi bulunmaktadır. Daha gelişmiş bir sondaj türüdür.

Darbeli Sondaj

Su sondajı firmaları farklı uygulamalarla sondaj işlemleri yürütmektedir. Bu yöntemlerden biri darbeli sondajdır. Daha az derinliklere uygulanabilmektedir. Bu sistemde makineye bağlı çelik tel halat ve sondaj çubukları yardımıyla delme işlemleri yürütülmektedir. Matkap ve sondaj çubuğu zemine eşit aralıklarla indirilir. Zeminin durumuna göre muhafaza borusu kullanılması gerekebilir.

Sondaj makineleri

Sondaj uygulaması yapılacak makineler oldukça önemlidir. Sondaj makinesi bir kamyon ya da kızağa monte edilerek kullanılan, sondaj yapılması için gerekli donanımı sağlayan araçtır. Sondaj makineleri etüt, maden ve su çalışmalarında kullanılır. Sondaj makineleri delme tekniğine göre üçe ayrılmaktadır.

  1. Rotari sondaj makineleri
  2. Darbeli sondaj makineleri
  3. Kombine çalışan sondaj makineleri

 

Neler Yapıyoruz?

Su sondajı fiyatları açısından sizlere uygun fiyatlarla hizmet sağlıyoruz. Mersin Hidrofor olarak profesyonel hizmet anlayışımız ile su bulma işleminden başlayarak size kullanma ruhsatınızı sağlayana kadar her aşamada kaliteyi ön plana almaktayız. Teknolojik gelişmeler ışığında kullandığımız ekipman ve sistemlerimizi yenilemekteyiz.

Öncelikle sizin için arazinizde en uygun noktadan suyu yüzeye çıkarıyoruz. Bunun için uzman ekibimizle yapacağımız çalışmalar neticesinde işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Jeofizik raporu hazırlayıp arama belgesi almanız için sizlere destek oluyoruz. Arama belgesi almazsanız cezai işlemlerle karşılaşabilirsiniz. Uzman ekibimizce hazırlanan jeofizik raporuyla zemin sertliği ve konuma göre masraflar ortaya çıkarılmaktadır. Tecrübeli sondörlerimiz sayesinde tabanda bulunan suyun yüzeye gür bir şekilde çıkmasını sağlayarak kaya parçalarına bağlı tıkanmaları önlüyoruz. Su sondajı işlemiyle kuyu açıldıktan sonra gereken temizleme işlemlerini gerçekleştirerek, çıkan suyun incelemesini yapıyoruz. Kuyu ruhsatı işlemlerinizi eksiksiz bir şekilde tamamlıyoruz.