Hidrofor ; daireler, siteler veya yüksek binalar gibi yaşam alanlarını oluşturan mekanlarda, şebeke veya depolardaki su basıncının yetersiz kaldığı durumlarda şebeke suyundan veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacı ile kurulan bir sistemdir. Genellikle elektrikle çalışan Hidrofor sistemi su tankındaki suyu hava basıncı ile basınçlandırıp suyun uzak noktalara pompalanmasını sağlar, böylelikle musluklardan akan suyun basıncını arttırır.
Hidrofor seçimi yapılırken öncelikle hidrofor montajının yapılacağı yer ve su tesisatının ne kadar süredir kullanıldığı tespit edilmelidir. Bunun yanında binaların kat ve irtifa yüksekliği , hidroforun ne amaçla kullanılacağı ve günlük çalışma süresi belirlenmelidir. Yanlış yapılacak hidrofor seçimi size sürekli sorun çıkaracağı gibi maddi açıdan da kayıp yaşamanıza neden olacaktır.
Hidrofor Sistemini Oluşturan Bileşenler
Basınçlı bir şekilde sürekli ve konforlu su kullanımını sağlamak için hidrofor kurulumu hesabı iyi yapılmalı ve pompa tipine uygun olarak hidrofor pompası ve hidrofor genleşme tankı seçilmelidir. Hidrofor sistemi bileşenleri ve görevleri aşağıda yer almaktadır.
Hidrofor Pompası: Debi ve basma yüksekliklerine uygun olarak seçilmelidir. Sudaki basıncı yükseltir.
Hidrofor Basınç Tankı : Basınç tankı seçiminde depo hacmi ve basınç kriterlerine dikkat edilmelidir. Büyük hacimli basınç tankı seçimi hidrofor sisteminin çalışmasını olumlu etkiler ve hidrofor ömrünü uzatır. Özellikle hava ayarlarının düzenli kotrolü gerekmektedir.
Hidrofor Basınç Şalteri : Hidrofor ve su pompalarının otomatik olarak çalışıp durmasını sağlar. Pano içerisinde yer alan kontaktörleri devreye sokarak hidroforun pompa motorlarını çalıştırır ve istenen basınca ulaşıldığında kontaktörleri devre dışı bırakarak hidrofor pompasını durdurur.
Hidrofor Elektrik Panosu: Pompanın daha verimli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlar. Kullanım kolaylığı sağlayan, gerekli güç ve kumanda devrelerininin güvenli çalışmasına yardımcı olur. Elektrik panosu içerisinde, sistemin yapısına göre değişkenlik gösteren otomat, motor koruma rölesi, termik, kontaktör ve açma / kapama anahtarı bulunur. Hidroforlar da mutlaka tam korumalı elektrik panosu kullanılmalıdır.
Manometre: Basınç okuyucuya verilen isimdir. Hidrofor sisteminin basınç derecesinin ölçümünü yaparak güvenlik kontrolü sağlar.
Beş Yollu Vana: Giriş çıkışlı su motorlarını hidrofor sisteminin mekanik parçaları ile birleştirir. Gerektiğinde su akışını kesmek için kullanılır.
Flex Hortum : Alttan küreli paket hidroforlar da ve düşey milli hidroforlar da basınç tankına montaj aparatıdır.
Çek Valflar: Basınç azaldığında su akışının ters yöne gitmesine engel olur.
Selenoid Vana: Hava bölgesine takılarak su seviyesine göre tankın hava emişini sağlar.
Hidrofor Çeşitleri
Farklı kapasiteler ve tüketiciye sunduğu farklı faydaları olan üç farklı tip hidrofor seçeneği vardır:
Akış Kontrollü Hidrofor : Bu tip hidroforlar villalar ve az katlı apartmanlarda tercih edilirler. Yedi katlı ve on dört daire kapasiteli konutlar için kullanılmaktadırlar.
Yatay Tanklı Hidrofor: Bu hidroforlar da villalar ve az katlı apartmanlar için tercih edilebilir. Dokuz katı ve yirmi yedi daire kapasiteli binalar için uygundur.
Kontrol Panelli Hidrofor : Bu tip hidroforlar genelde çok katlı apartmanlar ve sitelerde tercih edilen modellerdir. Beş / altı kat üzerindeki tüm kapasiteler için kullanılır.
Hidrofor Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli
Öncelikle satın alınacak olan hidroforun ne amaçla kullanılacağının iyi belirlenmesi gerekmektedir. Sular kesildiğinde susuz kalmamak için kullanılacak bir hidrofor sistemimi yoksa basıncı düşük akan musluk suyunun basıncını yüksek tutmasını sağlamak için sürekli çalışacak bir hidrofor sistemimi olacağı, hidrofor kullanım ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Aksi halde sürekli arıza problemleri ile karşılaşabilirsiniz.
Hidroforun mümkün olduğunca suyun kullanılacağı yerin yakınına monte edilmesi idealdir. Eğer uzak bir noktaya konumlandırılması gerekecekse tesisat kurulacak yerin iyi ölçümlenmesi ve tesisatta kullanılacak boru çaplarının çok iyi seçilmesi gerekmektedir. Hidroforun koyulacağı yer ile su kullanılacak noktanın arasındaki yüksekliği iyi hesaplayarak su kullanılacak yerin en üst noktasındaki istenilen su basıncının belirlemek iyi verim almanızı sağlar. Bu noktada hidrofor seçimi yaparken günlük kullanım su miktarının da iyi hesaplanması önemlidir. Ayrıca su tesisatınız eski ise boruların iç çaplarının uzun kullanımdan dolayı kireç bağlayıp daralması muhtemeldir. Binanız için uygun hidrofor almış olsanız bile verimli bir kullanım alamayabilirsiniz. Bu sebeple su tesisatınızın kullanım yılı da önemlidir.
Kullanılacak mekanlara göre değişkenlik gösteren hidrofor sistemlerini seçerken ihtiyacınıza en uygun modeli seçmek ve güvenli montaj hizmetlerinden faydalanabilmek için Mersin Hidrofor , hidrofor satış noktalarını ziyaret ederek daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.