Bobinaj; bir elektrik devresinde ve elektronik devrelerde bakır tellerin belirli bir sistemle bobinin etrafına sarılması ile oluşan bir elektromanyetik enerji depolayıcı oluşturma işlemidir. Bobinin ve elektrikli, elektronik bir aletin işlevsel hale getirilmesine verilen addır başka bir tabirle. Bobinaj işlemi yapılmış bir bobin elektromanyetik enerjiyi depolar ve kullanılmasına yardımcı olur. Genel olarak elektrikli veya elektronik aletlerin güç kaynağı şeklinde düşünebilirsiniz. Örneğin bir telefonun bataryası içerisinde bobinajlarla kurulan devre ile elektrik enerjisini depolamakta ve uzun süre o enerjinin kullanılmasını sağlamaktadır. Şarj ettiğimiz telefonumuzu kullanabilmemiz için dahi bobinajlardan oluşan sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Bobinaj ve Günlük Hayattaki Kullanım Alanları
Bobin diye adlandırdığımız metal ve içi boş bir boru ya da gerçek anlamda makaranın etrafı bakır tel yardımıyla sistematik bir düzene göre sarılır. Ardından bakır telin bir ucu “+”, diğer ucu ise “-“ olarak yüklenmiş olacaktır. Bu “+” ve “–“ kutuplar bobinin altında yan yana getirilir ve ortaya elektromanyetik bir enerji ortaya çıkar. İşte bu kısımda daha detaylı şekilde aktarmaya çalıştığımız bu işlem, bobinaj işlemidir. Her tür elektronik aletin içerisinde bolca bobin bulunmaktadır. Elektromanyetik enerji depolayıcı olan bu parçalar elektrikli sistemlerin ve devrelerin kalbi olarak düşünülebilir. Günlük hayatta bir parçamız haline gelen laptoplar, telefonlar, elektrik süpürgeleri ve konumuzun özündeki hidroforlar devrelerdeki bobinaj işlemleri ile çalışmaktadır. Bir hidroforun bakır sargılı bobinajlardan oluşuyor olması onu kaliteli kılar ve “bobin yakması” denen olayın gerçekleşme ihtimalini oldukça düşürür. Bu sebeple elektronik aletler ve devreler büyük bir özen ve kalite ile oluşturulmalı, üretimde en ufak bir ihmale yer verilmemelidir. Yine laptop ve birçok elektronik aleti prize takılı şekilde kullanmadığımız oluyor, bu tür aletlerin bataryaları oluyor. Biz bu bataryaları şarj ederken, bataryanın içerisindeki bakır telle bobinajı yapılmış birçok ufak ya da farklı boyutlardaki bobinler devre içerisinde gerilim yaratarak enerjiyi depolarlar. Ardından prizden çıkarılan ve yanımızda, belki çantamızda taşıdığımız ve kullandığımız bu aletler bu bobinlerin depolamış olduğu enerjiyle çalışmayı sürdürür.
Bobinaj İşlemi ve Hidroforlarda Kullanımının Önemi
Hidroforların basınç sağlayıcı olarak kullanımında hidrolik sıvının yanında rol oynayan manyetik enerji kaynaklarının rol oynadığını biliyoruz. Bu harici olarak kullanılan enerji kaynakları bobinajları tamamlanmış bobinlerin yardımıyla enerjiyi depolayarak aktarmaktadır. Elektromanyetik enerjiyi içerisinde depolamış olan bobinler olmadan herhangi bir elektronik ve elektrikli aletin çalışmasını beklemek yanlış olacaktır. Farklı sistemleri konunun dışında tutacağız tabii ki. Böylelikle bir hidroforun sağlıklı çalışmasını sağlayan temel kaynağın bobinler olduğunu anlamış oluyorsunuz. Sanayideki üretimde, elektronik ürün pazarında yer bulan elektronik aletler, motorlar, makineler ve devreler büyüklüğü ve gücü değişen bobinajı yapılmış çeşitli bobinler ile çalışıyorlar. Teknoloji çağında hayatımıza temas eden her yerdeler diyebiliriz. Çünkü bütün elektrik akımının oluşumunu, geçişini ve bağlantılarını sağlayan işlemdir bobinaj. Elektrik, elektronik ve manyetik kelimelerini duyduğunuz her çeşit materyalin bobinajı yapılmış materyaller olduğunu bilmeliyiz. Öneminin yadsınamaz olduğunu da anlamalı ve bilmeyenleri bilinçlendirerek uyarmalıyız.
Bobinaj İşlemleri, Hidroforlar ve Firmamızdaki Yerleri
Hidrofor sistem satışında Mersin’de faaliyet göstermekte olan, su sistemleri ve teknolojileri alanında ismini ve kalitesini günden güne daha büyük bir kitleye taşımayı hedefleyen firmamız, özellikle bakır telli bobinajı yapılmış, kalitesinden kuşku duyulmayacak hidroforları kullanmaktadır. Bobinaj açısından, olumsuz sonuçlar doğmayacağı konusunda müşterimizi merkezimize alıyoruz ve hizmetimizin garantisini veriyoruz.