Hidrofor kısaca su basınçlandırma sistemidir. Su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılır. Binalarda, iş merkezlerinde, yerleşim yerlerinde, villalarda ve yüksek binalarda bazı zamanlar su basıncı yetersiz kalır. Bu gibi durumlarda şebeke suyunun ve depolardan basınçlı suyun karşılanması için kullanılır. Hidrofor sistemi genellikle elektrikle çalışır ve hepimiz evlerindeki musluktan akan suyun şiddetini arttırmaya yardımcı olur. Hidrofor taktırmadan önce kaç daire için gerekli olduğunu, montaj yapılacağı yeri, daireler arasındaki mesafeyi ve boruların uzunluğu çok iyi hesaplanmalıdır. Eğer doğru yerde doğru hidroforu kullanırsanız konforunuz artar ve ileride yaşayacağınız sorunları yaşamamız olursunuz. Hidrofor seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey hidrofor pompasının kalitesini belirlemektir.
Hidrofor Seçimini Nasıl Yaparız
Hidrofor seçiminde öncelik hidrofor pompasının kalitesini belirlemektir. Debisi ne olacağına doğru bir şekilde karar vermelisiniz.Basma yüksekliğini doğru bir şekilde ölçmeniz gerekmektedir. Sonrasında hidroforun tipini belirlemelisiniz. Çünkü hidroforlar kullanılacağı yere göre değişiklik göstermektedir. Hidroforun tipini belirlerken emiş yapıp yapmayacağına, yapacaksa kaç metre derinlikte emiş yapacak, kullanılacak suyun özelliklerine, hidroforun kurulacak yerdeki elektrik şebekesinin özelliklerine, hidroforun montaj yapılacağı yerin genişliğine, nem ve sıcaklık durumuna, en son olarak hidroforun yapacağı gürültü seviyesine bakılmalıdır. Bu özellikleri dikkate alarak hidroforunuzu seçerseniz ileride bir problemle karşılaşmamış olursunuz.
Hidroforun Yedek Parçaları
Hidroforun en önemli yedek parçası pompadır. Hidrofor seçerken pompanın debisine ve basma yüksekliğine bakılması gerekir. Diğer bir önemli parça da genleşme tankıdır. Genleşme tankı ya da denge tankı pompa kapasitesine uygun olarak seçilmesi gerekir. Denge tankı ne kadar büyük olursa hidrofor o kadar az dengeye girip çıkar ve böylece hidroforun ömrü uzar. İleride ortaya çıkabilecek maddi zararları önlemiş olursunuz. Basınç şalteri sayesinde hidroforu istediğiniz zaman durdurup istediğiniz zaman çalıştırabilirsiniz. Kısaca basınç şalteri bir kumanda görevi görmektedir. Hidroforun ne kadar basınçla çalıştığını görmek isterseniz manometreyi kullanabilirsiniz. Beş yollu vana hidroforun elektromekanik aygıtlarını birleştirir. Aynı zamanda su çıkışını sağlar. Son olarak fleks ise denge tankına montaj elemanıdır. Ancak sadece alttan kureli hidroforlarda ve düşey milli hidroforlarda kullanılır.
Hidrofor Kurulurken Gerekli Olan Parçalar
Su deposu bu malzemelerden biridir ve kat ve bina ihtiyacına göre belirlenir. Hidroforun çalışma kapasitesine göre değişiklik gösteren elektrik hattı, elektrik motorunun amperine göre motor koruma rölesi de parçalardan biridir. Ayrıca elektrik panosuna da hidrofor motorunu kontrol etmek için ihtiyaç vardır. Su seviye kontrol flatörü gereklidir. Çünkü bu depo suyunu kontrol eder ve depoda su bitmesine yakın hidroforu devreden çıkartır. Tüm bu kullandığınız parçaların kaliteli olması gerekir ki sonradan yaşayacağınız sorunları yaşamayınız. Eğer kaliteli ve kullanışlı ürünler arıyorsanız firmamız size yardımcı olur.