Hidrofor Nedir

Basınçlandırma deposu yani hidrofor, basıncı düşük olan suyu hava ile sıkıştırır ve istenen yüksekliğe çıkartır. Otomatik olarak çalışır ve silindirik depolu pompalama sistemidir. Basınçlandırma işlemini tank, pompa gibi yardımcı elemanlar yapar. Kısacası hidrofor, suyu uzak noktalara taşıyan bir pompalandırma sistemidir. Suyu uzak noktalara taşıma işini de hava yardımı ile yapar. Eğer en iyisini arıyorsanız mersin hidrofor sizin için doğru adrestir.

Hidrofor Çeşitleri

Otomatik hava şarjlı, hava kompresörlü ve membranlı basınç dengeleme tanklı paket olmak üzere 3’e ayrılır. Otomatik hava şarjlı hidrofor havayı kendisi temin eden bir hidrofor türüdür. Bu hidrofor apartmanlarda ve küçük sanayi tesisleri gibi konutlarda kullanılır. Her türlü su pompasında kullanılabilir ve su emiş gücü yüksektir. Hava kompresörlü hidrofor yasaklama havasını hava kompresörü vasıtası ile temin eder. Bu hidrofor çeşidi ise daha çok endüstriyel tesislerde ve büyük sitelerde kullanılır. Hava kompresörünün kullanılmasının nedeni büyük tesislerde yeterli havayı şarj ile temin edememektir. Kötü tarafları, fazladan hava kompresörü bedeli vardır, bakım problemleri olur ve hava kompresörü oldukça fazla gürültü yapar. Membranlı hidroforun amacı gaz hacmini devreyi kesme basıncına kadar sıkıştırarak elektrik motor devresini açar ve sistemi durdurmaktır. Böylece su tüketimine rağmen sistem devreye girene kadar pompa çalışmaz. Membranlı hidroforda hava şarjına gerek kalmaz. Ayrıca sistemin kapasitesi artarsa hidrofor pompası ve irtibatlı tüp pompası ihtiyacı da artar. Ucuzdur ve az yer işgal eder ancak basınç şalteri gibi sorunlardan dolayı çabuk bozulur, tüpte bulunan lastik membralar hızlı bir şekilde yarılır ve tüpte sıkışmış hava zamanla kaçar. Bu da rahatsızlık ve sıkıntı verir.

Hidrofor Kurulumu ve Kullanımı

Hidrofor genellikle içme suyunun kullanıldığı yerlerde, basınçlı su istenen yerlerde, ısıtma ve havalandırma sistemlerinde, sulama ve yağmurlama sistemlerinde ve yangın söndürme sistemlerinde kullanılır. Farklı alanlarda ve farklı türlerde olmalarına rağmen, hidroforlar genellikle aynı biçimde çalışırlar ve kurulumları da benzerlik göstermektedir. Kurulum yapılmadan tabi ki önce enerji bağlantısının kesik olduğundan emin olmak gerekir ve kullanacağınız elektrik hattının toprak hattına bağlı olması gerekir. Eğer toprak hattı yoksa o hat kullanılmamalıdır. Ürün montajına başlamadan önce yeri belirlenmelidir. Hidrofor sağlam ve sert bir zemine yerleştirilmedir, aynı zamanda güneş ışığı ve yağmur suyu da almaması gerekir. Kuruluma başlamadan önce söylemekte fayda var ki eğer bu konuda uzman değilseniz, işinde usta bir teknisyenle çalışmalısınız. Hidroforun şasesi emiş yaptığı yerin altında olmalıdır. Böylece hidroforun bozulma riski azalır. Emiş hattı boyunca boru uzunluğu kısa ve düz olmalıdır. Ürünün güç kablosunu güç kaynağına takarak çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Eğer her şey yolundaysa hidroforu devreye sokabilirsiniz. Manometre sayesinde hidroforun su basıp basmadığını takip edebilirsiniz. İyi çalışmalar.